Wat te doen in de regio en waar?

 

Wat te doen, Wat te zien en Waar te shoppen: 

Voor de sportievelingen: 

Fietsen op de tientallen kilometers vernieuwde paden in het Horsterwold of langs het Wolderwijd en het Veluwemeer. Ook ideaal voor de “wielrenner” in spe, want er zijn veel kleine polderwegen waar het prima en veilig koersen is, en voor atb’ers zijn er tracks in de bossen. Fietsen (4 stuks aanwezig) kunt u van ons huren voor een zacht prijsje en bij langer verblijf krijgt u ze 1 of meer dagen gratis. Er is ook ook fietsverhuur incl. e-bikes bij camping Het Groene Bos, 5 minuten met de auto, 3,5 km. Alle informatie over toeristische en recreatieve mogelijkheden kunt u vinden in ons infoboek of bij de VVV's van Zeewolde en Harderwijk.

Wandelen kunt u op een uitgebreid net van wandelpaden in het Horsterwold dat direct vanuit het park aanvangt, en in het speciale ruige natuur- en stiltegebied “De stille Kern” met de "wilde Konik paarden". U kunt ook beperkt wandelen, maar vooral heel goed de natuur observeren vanuit speciale uitkijkposten, in het gebied van de Oostvaarders plassen (ca. 25 km. maar nu beter niet doen), één van de mooiste natuurreservaten van ons land. Voor de meer serieuze wandelaars en fietsers adviseren wij de Veluwe (veilig mits u op de 1,5 meter let) op slechts 15 km. van het park. U kunt even na Hotel v.d. Valk (afslag Harderwijk naar Apeldoorn) links afslaan en gratis parkeren bij een recreatiegebied. Van daaruit loopt u in 10 minuutjes naar de oudste en grootste zandverstuiving van ons land en het mooiste natuurgebied van Nederland. Tientallen kilometers wandel- en fietspaden op duizenden hectaren onbedorven natuurterrein met zand- en heidevelden plus volop loof- en dennenbossen, waar u ogen en oren (vogels) tekort komt. Op de Veluwe ligt ook het landgoed Staverden, met een prachtig wit "sprookjeskasteel" waar sinds kort ook een prima terras is bij de orangerie, voor een drankje of een hapje (beperkt open en denk aan de 1,5 meter). Ook daar kunt u heerlijk wandelen en tegelijk een stukje cultuur opsnuiven. Hetzelfde geldt voor Apeldoorn met het beroemde paleis "Het Loo" en het daarachter gelegen park met "Het Oude Loo", een klein maar mooi kasteeltje waar prinses Margriet en haar Pieter nog altijd wonen. U kunt een bezoek aan Het Loo mooi combineren met een wandeling in het kasteelpark, of een schitterende natuur-wandeling bij Hoog-Soeren, of wat gedacht van een bezoek met de kinderen aan de "Apenheul" of pretpark "De Julianatoren".

Golfliefhebbers kunnen terecht op Golfclub Zeewolde (3 km.), waar een prachtige 18-holes baan ligt, voorzien van driving range, pro-shop en een leuk clubhuis om de "19e hole" in stijl af te ronden bij een goed glas. Verder is er nog de baan “Harderwold” op 8 km. 

Watersporten zoals roeien, kanoën, zeilen en wind- of kitesurfen kunt u op alle Veluwe Randmeren, waar u ook boten kunt huren in diverse jachthavens (info bij de VVV of op het internet). Erg leuk is om zelf met onze opblaas-rubberboot (ligt in de schuur en is gratis beschikbaar) te spelevaren of in alle rust heerlijk langs de rietkragen van het Wolderwijd te glijden, waar u stilletjes kunt genieten van het “wildlife” aan de waterkant. Bijzonder populair zijn het wind- en kitesurfen op het Wolderwijd en het Veluwemeer (de twee grootste Veluwe randmeren), met name vanaf het Woldstrand dat centraal in Zeewolde ligt, op ca. 10 autominuten rijden vanaf Villa Woldrust. Jonge internationale surfers komen zelfs speciaal naar Zeewolde vanwege de ideale omstandigheden voor deze vormen van watersport. Hengelsporters kunnen zich uitleven op het grote water of in de diverse poldervaarten en kanalen. U mag overal vissen, maar er is wel een vergunning nodig (info bij "De Winkeltjes in het centrum).

Strandplezier: zonnen en zwemmen kunt u op het Woldstrand (op loopafstand van het centrum) plus op diverse andere stranden van Wolderwijd en Veluwemeer. Het Woldstrand is zeer veilig voor kinderen (speciaal deel voor gezinnen met kleine kinderen), en is afgelopen jaar geheel opnieuw ingericht met sport- en speeltoestellen en het natuurzwembad "Atol", plus een groot en gratis parkeerterrein. En er is er strandpaviljoen "Kaap Flevo" met terras en prachtig uitzicht op het water (ook 's avonds geopend).

Voor de pret- en wellnessliefhebbers: 

Dagje uit: Op 20 autominuten bevindt zich themapark Walibi-World, één van de bekendste en populairste pretparken van Nederland. Slechts een paar minuten van dit themapark bevinden zich de strandrecreatiezones “Riviera Beach” en het “Veluwestrandbad”, beide heerlijk voor een fijne dag aan het strand met diverse faciliteiten. Maar ook naar het bekende en populaire Dolfinarium in Harderwijk is het slechts 10 minuutjes met de auto of een half uurtje met de fiets (ca. 12 km.). En wat dacht u van een grandioze overdekte karting baan in Harderwijk, op slechts 12 km. In Amersfoort is een prachtige dierentuin naast een groot bos- en wandelgebied en verder biedt Flevoland nog het luchtvaartmuseum Aviodrome en de Bataviawerf (beide in Lelystad) waar u een replica van een 17eeuws schip kunt bewonderen. U kunt ook een heerlijke rondvaart maken op het Wolderwijd of het Veluwemeer, waarvoor u kunt inschepen in Harderwijk. En voor de kinderen is het een feest om een middagje naar het Hans en Grietje Pannenkoekenhuis (van harte sterk aanbevolen met kleine kinderen!) te gaan, waar ze lekker kunnen smullen voor weinig geld, en er is een grandioze speeltuin bij (geheel gratis, alleen betalen voor eten en drinken aan zeer redelijke prijzen). Dit alles slechts op een kwartiertje rijden vanaf het park. Nog een gouden tip? Ga met het hele gezin een dag naar het Zuiderzeemuseum en de historische haven van Enkhuizen, gegarandeerd een topdag en ook dit is maar 55 km. "van huis" en u rijdt dan 25 km. dwars door het IJsselmeer, wat op zich ook een aparte ervaring is. Er zijn diverse leuke shoppingcenters in Almere en Lelystad waar o.a. het bekende outlet center Bataviastad is gevestigd met ruim honderd outlet stores van veel beroemde merken kleding, schoenen, tassen, en overige luxe artikelen voor discountprijzen. Maar er is nog veel meer te zien of te beleven, in de woning ligt een boek met veel info over de regio en "tips voor trips" in de omgeving, zowel op het gebied van natuur en cultuur als sport of amusement. 

wellness liefhebbers kunnen terecht in het fantastische saunacentrum “De Zwaluwhoeve” (incl. Dr. Fish) op 20 autominuten van het park, bij Harderwijk (Hierden). Op het internet kunt u reserveren om daar een heerlijke dag door te brengen. Verder zijn er nog sauna- of wellness- centra in Putten, Emst, Lunteren en Voorst. U kunt alle nodige informatie vinden op het internet. Nu beter niet doen!

Speciaal Voor de kinderen: 

Naast fietsen en wandelen in de bossen zijn er nog meer mogelijkheden voor uw kinderen: minigolf op diverse locaties, spelen bij "Hans en Grietje" (Fantastisch, warm aanbevolen!!!), subtropisch zwemparadijs "Aqua Mundo" en verhuur van kano's + roei- en zeilboten (+les) bij de Eemhof, hengelen in een forellenvijver (2 locaties), het belevings-bos "De Zevensprong" (gratis en vlakbij), karten in Harderwijk, overdekt zwemmen in Zeewolde), en natuurlijk Walibi World en het Dolfinarium als de grootste toppers.

Voor de cultuurliefhebbers: 

Tot ca. 25 km.

Het gezellige centrum van Harderwijk (12 km.) met het provinciale museum, dat zeker een bezoek waard is. Maar alleen het struinen door de oude straatjes en pleintjes van deze oude vissersplaats is al een plezierige en gezellige bezigheid op zich. Iets verder naar het Noorden vindt u kasteel “De Essenburgh” dat tegenwoordig een hotel-restaurant en trainingscentrum is. U kunt daar heerlijk wandelen in het kleine maar fraaie kasteelpark. Nog iets verder richting Kampen rijdt u Elburg binnen, één van de best bewaard gebleven vestingstadjes van ons land. Alles binnen de stadsmuren is nog volkomen origineel en in perfecte staat. Ook daar is een klein streekmuseum plus een uniek orgelmuseum en u kunt er heerlijk door de met klinker bestrate steegjes wandelen, of lekker relaxen op de terrasjes. Onder Zeewolde ligt op ca. 25 km. Amersfoort, met een schitterend oud centrum en vele historische gebouwen. Tevens vindt u daar het prachtige Flehite Museum, met daar tegenover de bekende 16e eeuwse mannenzaal, een originele en in perfecte staat overgebleven zaal van het oude 16e eeuwse hospitaal. Tussen Amersfoort en Zeewolde heeft u ook nog Nijkerk, Ermelo, en Putten om te bezoeken of te shoppen. Met de fiets kunt u direct van Zeewolde met de pont naar Ermelo en van daaruit door naar Putten en de hele Veluwe. Op en rond de Veluwe vindt u diverse mooie kastelen en zelfs een heus paleis. Gaat u eens kijken bij kasteel Staverden (25 km.), een juweeltje van een "Wasserschloss" zoals de Duitsers dat zo treffend noemen. Het spierwitte kasteel spiegelt zich prachtig in de omringende slotgracht, mits de zon een beetje meewerkt. Als u daar gaat wandelen (zie bij het kopje "wandelen"), kunt u ook even kijken bij de bekende witte pauwen. Ook kasteel "De Cannenburch" met mooi gerenoveerd park en tuinen, bij Vaessen is zeker een bezoek waard, net als paleis Het Loo dat nu een rijksmuseum is, maar helaas voor 5 jaar dicht gaat wegens renovatie. Wist u dat dit paleis gebouwd is door stadhouder Willem III voor zijn vrouw, de Engelse Mary II. Jawel, mijnheer was ook nog koning van Engeland door dit huwelijk. De bekende tuinen zijn ontworpen door dezelfde tuinarchitect die de wereldberoemde tuinen van paleis Versailles aangelegd heeft. Zo ziet u maar weer dat ons landje meer te bieden heeft dan veel mensen weten. En zo staan er nog veel meer tips in het boek "tips en trips" dat in de woning ligt. 

Tot ca. 50 km.

Met de auto bent u in 30-45 minuten in Kampen (leuke rit langs het Veluwemeer) of Zwolle, beide steden die zeker een bezoek waard zijn vanwege de bijzondere stadspoorten, het historische centrum met mooi stadhuis in Kampen, en in Zwolle ook nog een leuk streekmuseum. Ook Hattem (Anton Pieck museum en Voerman collectie) is goed te bereiken, evenals Deventer of het historische Zutphen. Bovendien kunt u van Zwolle terug via kasteelmuseum Het Nijenhuis (bij Heino) en dan met het pontje over de IJssel naar Epe en over de Veluwe naar Zeewolde. Een bijzonder mooie rit met veel natuurschoon en typisch Hollandse landschappen (vooral langs de IJssel). En wat dacht u van een bezoek aan het nationale park "De Hoge Veluwe" met het beroemde Kröller-Müller Museum, waar o.a. mooie Van Gogh's hangen. Of mijn "Route des Chateaux", waarbij u de 5 mooiste kastelen van Midden-Nederland bezoekt binnen een halve dag en nog geen 100 kilometer hoeft te rijden: via Harderwijk naar het kasteeltje "De Essenburgh" bij Hierden (wandeling in de kasteeltuin), dan via Nunspeet en Epe naar kasteel Cannenburch bij Vaassen (bezoek kasteel en park), dan door naar Apeldoorn voor paleis Het Loo en kasteel Het Oude Loo in het paleispark, en dan naar Staverden voor het "sprookjeskasteel" en een drankje of hapje op het mooie terras of een korte boswandeling + bezoek aan de witte pauwen. Vandaar bent u in een half uur weer "thuis" na een bijzonder mooie rit met veel natuurschoon en 5 prachtige kastelen, goed te doen binnen een halve dag, hoewel u er beter een hele dag voor uit kunt trekken. 

U bent ook met ca. 45 autominuutjes in Utrecht (Domtoren, Oude Gracht, museum "Speelklok", en Centraal Museum) of Amsterdam met het Rijksmuseum en het van Gogh Museum plus tientallen bezienswaardigheden zijn. En vergeet ook het shoppen in deze twee prachtige oude en mooiste steden van ons land niet! Of u brengt een bezoek aan Het Gooi (25 km.) met de mooie villadorpen Laren en Blaricum, of het charmante Muiden met het beroemde Muiderslot, dat u ook kunt bezoeken. Zeewolde ligt zeer centraal in ons land en daarom zijn de meeste interessante steden en bezienswaardigheden gemakkelijk en snel te bereiken. 

Meer dan 50 km. 

Er zijn tientallen reisdoelen te bedenken als u geen bezwaar heeft tegen wat grotere afstanden, maar ik beperk me tot de belangrijkste en meest interessante. Zo kunt u naar Den-Haag met het Binnenhof en de Vijverberg, nog altijd het mooiste stukje Nederland op het gebied van historie en "chique sfeer". Die sfeer is ook duidelijk aanwezig in de enige overdekte klassieke winkelpassage van ons land, kortweg genoemd "De Passage", waar u zeker doorheen moet wandelen. U kunt natuurlijk ook naar Scheveningen met zijn vernieuwde boulevard en het prachtige Kurhaus. De bekende pier wordt gerenoveerd en deze leuke attractie wordt nu weer in ere hersteld. Dan zijn er nog Leiden en Delft, twee absolute toppers als het gaat om 17e eeuwse stadscentra met fraaie grachten en statige koopmanshuizen. Ook Rotterdam mag in dit lijstje niet ontbreken vanwege de beroemde haven en de moderne skyline van deze stad. Bovendien kunt u daar naast prima shoppen ook diverse topmusea bezoeken. 

NOTA BENE:

In het Infoboek dat in de woning voor u klaar ligt, staan meerdere excursies uitgebreid beschreven, met veel informatie en foto's. Deze dagtochten zijn vooral bedoeld voor (met name buitenlandse) gasten die meer willen zien of ontdekken dan Amsterdam en de bekende pretparken, en geïnteresseerd zijn in minder bekende steden, musea, en attracties! U kunt natuurlijk ook op het internet kijken voor nog meer informatie en beeldmateriaal op de in de woning aanwezige computer die volledig (en gratis) tot uw beschikking staat. U heeft geen password nodig (hooguit password voor de Wi-Fi als deze per ongeluk is weggevallen, maar dat staat in het infoboek) om op het web te kunnen surfen. U kunt deze excursies naar eigen idee aanpassen, inkorten (voor kleine kinderen zijn sommige excursies misschien te lang of te zwaar), of juist verlengen. Of u kunt de reisdoelen van meerdere excursies samenvoegen en zo uw eigen dagtocht samenstellen. Kortom, u kunt alle kanten uit, ofwel uw eigen excursies samenstellen. 

Maar de (volgens mij) mooiste langere routes vanuit Zeewolde geef ik hier in het kort aan: 

Route 1 (ca. 185 km.): Enkhuizen (Zuiderzeemuseum en oude haven) > Hoorn (oud centrum, mooie haven met oude schepen, leuk museum van de nostalgie) > Monnickendam (mooi stadsbeeld) > Volendam (gezellig koffie drinken op "De Dijk") > De Zaanse Schans, Amsterdam (als u tijd heeft, kunt u het centrum bezoeken of een hapje eten in één van de 1000 restaurants, van Vlaams tot Tibetaans + alles ertussen) > Het Gooi (Laren, Blaricum en het charmante Muiden met het beroemde Muiderslot) > Zeewolde. 

Route 2 (ca. 175 km.) : Harderwijk (leuk centrum en gezellige boulevard) > Staverden (prachtig kasteel, witte pauwen en boswandeling) > Apeldoorn (Het Loo plus paleis park met "Het Oude Loo") > Deventer (mooi centrum met marktplein en bijzonder waaggebouw) > Zutphen (alweer zo een fraai historisch centrum) > Vorden (mooi kasteel) > Bronkhorst (officieel het kleinste stadje van Nederland) > terug via Zutphen en de A1 naar Zeewolde. 

Route 3 (ca. 190 km.): Harderwijk > kasteel "De Essenburgh" (tuin) > Elburg (karakteristiek vestingstadje) > Kampen (stadspoorten, stadhuis, grachten + historische panden) > Zwolle (Hanzestad met beroemde stadspoort, leuk streekmuseum) > Hattem (Anton Pieck en Voerman) > kasteel "Het Nijenhuis" (museum, kasteelpark, beeldentuin) > pontje over de IJssel > langs de IJssel naar kasteel "Cannenburch" (kasteel en park) > over de Veluwe via Staverden (wit "sprookjeskasteel") terug naar Zeewolde. 

Als u deze drie excursies gemaakt heeft, kunt u gerust zeggen dat u al het mogelijke uit uw vakantie gehaald heeft en heel veel gezien heeft. Op dagen dat de weergoden niet meewerken zijn deze trips de beste manier om toch een fijne en interessante dag te creëren.

Voor de echte shoppers: 

Hierboven zijn al diverse steden vermeld waar u prima kunt shoppen, met als hoogtepunt het outletcenter Bataviastad met ruim 100 winkels van topmerken (sport)kleding en aanverwante zaken waar kortingen van 50 tot wel 70 procent eerder regel dan uitzondering zijn. Maar ook Harderwijk, Amersfoort en Almere zijn prima winkelsteden, en allemaal op nog geen half uur rijden van ons park. Voor de echte shoppers zijn Amsterdam en Utrecht slechts 40-50 minuten rijden, dus gemakkelijk te bereiken over prima wegen. 

Cultuur rond De Veluwe, prachtige kastelen en historische oude steden:

                

En "om de hoek" meer dan genoeg te beleven voor jong en oud, dus voor het hele gezin: 

                                 

Wij wensen u een prettig verblijf toe in onze woning. Als u vragen of problemen heeft,

bel of mail ons, zodat wij u snel van dienst kunnen zijn en het probleem op kunnen lossen. 

Vakantiewoning Woldrust

036-5234757 of 06-43890390

@: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil en Isabel Metselaar